Данилкович, Анатолій ГригоровичDanylkovych, AnatoliiХлєбнікова, Наталія БорисівнаKhliebnikova, Nataliia2025-10-102025-10-102019Danylkovych A.H., Khliebnikova N.B. Comprehensive analysis of consumer properties of nutria velour hudrophobicized with alkenmalein-acrylsyntane composition. Восточно-Европейский журнал передовых технологий. Technology organic and inorganic substances. 2019. № 3/6 (99). р. 31-36. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.171063 [Scopus, квартиль Q2]https://journals.uran.ua/eejet/article/view/171063/171560https://dr.csbc.edu.ua/handle/123456789/467Досліджено комплекс споживних властивостей гідрофобізованого хутрового велюру нутрії з використанням алкенмалеїно-акрилсинтанової композиції. Склад цієї композиції включає алкенмалеїновий полімер, поліакриловий полімер і синтанний дубитель. Процес наповнювання-гідрофобізації хутрового велюру нутрії проводиться за рН робочого розчину 6,8–7,0, температури 40–43°С та тривалості три години і закінчується за рН 3,8–4,0. Гідрофобізований хутровий велюр нутрії отримували з неякісної за волосяним покривом сировини, неоднорідної структури в різних топографічних ділянках та зниженої щільності, але із задовільними фізико-механічними властивостями шкірної тканини. Встановлено вплив складу наповнювально-гідрофобізуючої композиції на фізико-хімічні властивості хутрового велюру. Зокрема досліджено характеристики: сумарний тепловий опір, динамічне водопромокання, всмоктування краплі води, крайовий кут змочування, намокання, паропроникність, повітропроникність та ін. Встановлено також оптимальний склад алкенмалеїно-акрилсинтанової композиції, який забезпечує формування модифікованого хутрового велюру зі шкурок нутрії з комплексом підвищених споживних властивостей порівняно з велюром овчини. Зокрема при гідрообробленні зниження показників сумарного теплового опору та паропроникності гідрофобізованого хутрового велюру нутрії проявляється у меншій мірі відповідно в 9,7 і у 1,7 рази порівняно з велюром овчини. При цьому естетичні показники велюру нутрії – колористичне оформлення та якість оздоблення шкірної тканини – також переважають велюр овчини на 39–41%. Одержані результати гідрофобізації хутрового велюру з комплексом необхідних споживних властивостей свідчать про можливість розширення асортименту матеріалів з хутрової сировини з неякісним волосяним покривом, але задовільними фізико-механічними показниками шкірної тканини. При цьому виготовлені хутрові вироби з гідрофобізованого велюру нутрії будуть придатні для експлуатації в умовах підвищеної вологості.enSOCIAL SCIENCES::Business and economics::EconomicsSOCIAL SCIENCES::Business and economicsSOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studiesTECHNOLOGY::Industrial engineering and economy::Industrial organisation, administration and economicsComprehensive analysis of consumer properties of nutria velour hudrophobicized with alkenmalein-acrylsyntane compositionArticle